Hydrofoninen polaari-kapillaariekstirpaattori

 

Olettakaamme huvin vuoksi, että eräänä päivänä noutaisin kuorma-autolavallisen metalliromua Tattarisuolta ja käyttäisin kolmen kuukauden virkavapauteni hitsaamiseen, putken taivuttamiseen ja muunlaiseen metallityöhön. Valmistuttuani ajaisin Miina Äkkijyrkkä -tyylisen installaationi Senaatintorille suden hetkellä. Saman aamun Hesarista ja HBL:stä olisin ostanut puolen sivun mainostilan, jossa ilmoittaisin hydrofonisen polaari-kapillaariekstirpaattorin nyt valmistuneen. Laite tuottaisi lupaukseni mukaan rajattomasti ilmaista energiaa, eikä se aiheuttaisi minkäänlaista saastetta saatikka hukkalämpöä.

Jo ennen lounasaikaa bussilasteittain lehdistön edustajia saapuisi Senaatintorille innovaatiotani ihmettelemään. Monet vähävaraisemmat bloginpitäjät ilmaantuisivat sekalaisin kimppakyydein tai maastopyörillä ajaen. Niinikään Arkadianmäeltä tulisi satapäinen edustajajoukko tunnustelemaan pulssia kehityksen hermolta, ihan varmuuden välttämiseksi. Valtioneuvoston jäsenillä olisi vain lyhyt kävelymatka tuon ihmelaitteen äärelle, mutta ministerit ajattaisivat sen silti mustilla autoillaan.

Silmäätekevien jo nähtyä hydrofonisen polaari-kapillaariekstirpaattorin koko uljaudessaan, kansakunta olisi seuraavana aamuna jälleen kerran valmiina käymään itselleen luonteenomaisen poliittisen keskustelun laatumedioidensa avustuksella. Yritän seuraavaksi skisseerata keskustelun todennäköistä sisältöä kuvitteellisessa imperfektissä.


Kristillisdemokraattinen sisäministeri Räsänen esitti vakavan huolestumisensa laitteen eettisestä ja jumaluusopillisesta pohjasta. Räsäsen mukaan polaari-kapillaariekstirpaattorin kaltainen laite ei mitä ilmeisimmin kuulu alkuperäiseen luomisjärjestykseen, ja Ilmestyskirjassa on asiasta useita varoittavia jakeita. Ekstirpaattori on selvästi kristinopin vastainen, mikä on ilmeistä jo yksin tarkastelemalla moninaisten putkien ja ulokkeiden niin viehkoja kaaria, jotka olemuksellaan helposti houkuttelevat viktoriaanisen mielen hurjille seksuaalisille sivupoluille.

Ekumeeninen neuvosto yhtyi Räsäsen näkemykseen, ja totesi laitteen olevan kaikkien muidenkin monoteististen uskontojen vastainen. Helsingin yliopiston ateistiset uskontotieteilijät replikoivat heille aggressiivisesti Yliopisto-lehden yleisöosastolla, mutta heidän kirjoituksiaan nyt ei kukaan muutenkaan lue.

Vaikka kulttuuriministeri Arhinmäki potkupallomatsin takia ei itse Senaatintorilla ollutkaan paikalla, hän oli yhtä lausuntovalmis kuin yleensä. Vaikka energiaongelma on Arhinmäen mukaan työtätekevälle väestölle, kaulusköyhälistölle ja prekariaatille sinänsä vakava, ei ratkaisuyrityksessä kuitenkaan tulisi turvautua pohjoisten alkuperäiskansojen oikeuksien polkemiseen kuten nyt on tapahtumassa. Eriskummallinen lausunto oli ymmärrettävissä Kansan Uutisten artikkelin pohjalta, missä innovaatio oli esitelty nimellä “polaari-kapitaaliekstirpaattori” ja omituisessa yhteydessä Talvivaaran kaivoksilla kuolleisiin 13 sorsaan. Saman väärinuutisoinnin johdosta Pispalan raitilla oli nähty punalippuinen mielenosoitus, jossa laitteen toimintaperiaatteeseen sekä nimeen vaadittiin olennaisia muutoksia taistelevan työväenluokan etujen turvaamiseksi.

Muutama punaviherintellektuaali varoitti ekstirpaattorin mahdollistaman rajattoman energiantuotannon johtavan ihmiskunnan faustiseen hubrikseen ja sitä kautta lopulliseen tuhoonsa, joka kyllä muutenkin olisi vain ajan kysymys kärsivälliselle odottajalle. Heidän pitkällinen, sangen älyllinen debattinsa hylättiin Vihreässä Langassa ja lopulta julkaistiin Tiede & Edistys -lehden kommenttiosiossa, jota kukaan muu ei lue.

Perussuomalaisten riitaisa eduskuntaryhmä tuli julkisuuteen lausuntoineen vasta seuraavana päivänä ja tapansa mukaan iltapäivälehtien lööpissä. Heidän mielestään hydrofoninen polaari-kapillaariekstirpaattori on kerrassaan epäsuomalainen keksintö, minkä huomaa jo laitteen vierasmaalaiselle kalskahtavasta nimestäkin. Kansanedustaja Hakkarainen oli silti valmis ottamaan sellaisen voimanlähteeksi sahalleen, mikäli EU maksaisi tarvittavan tukisumman. Kansanedustaja Halla-Aho lausui laitteesta sarkastiseen sävyynsä seitsemän sanaa, joita jouduttaneen käsittelemään kaikissa oikeusasteissa vähintäänkin kerran.

Äidinkielenopettajain liitto vaati Halla-Ahon käyttämien seitsemän sanan kertakaikkista poistamista suomenkielestä. Itse polaari-kapillaariekstirpaattori voitaisiin opettajaliiton mielestä kuitenkin hyväksyä energiantuotantoon konditionaalisena apuneuvona, mikäli sen nimestä poistetaan väliviiva ja yhdyssanasääntöjen osaamista vastaisuudessa kohennetaan lisäämällä tuntikehykseen kielioppiopetusta.

Suomalaisuuden liitto vaati pakkoruotsin lakkauttamista kuten aiemminkin. Väyrynen syytti mediapeliä innovaation uutisoinnissa, mutta on silti käytettävissä presidentin virkaa täytettäessä. Presidentti Niinistö ei sanonut mitään, sillä hänen kaikki aikansa menee taidemuseoiden avajaisissa ja kirjamessuilla eikä tupakanmittaista toviakaan jää potkupallolle rullaluistimista puhumattakaan. Opetusministeri Gustafson totesi luokanopettajain syyspäivillä Vammalassa energiainnovaation olevan peruskoulutukseen sijoitetun panostuksen johdonmukainen lopputulos, josta kansakunnan PISA-menestys oli vasta ensimmäinen signaali. Professoriliitto painotti lausunnossaan pitkäjänteisen perustutkimusrahoituksen merkitystä maailmaa muuttavien globaalien innovaatioiden moottorina. Lausuntonsa jälkeen Professoriliiton hallitus veisasi Perustutkimusvirren 1. ja 3. säkeistön, jota ei ole painettu virsikirjaan sen johdosta, että jokainen sen osaa jo ulkoa muutenkin. Pankinjohtaja Wahlroos kommentoi edellisiä toteamalla kuivakasti “vittu mitä paskaa” ja pääsee tällä repliikillään taas YLE:n uutisiin. Insertissä pankinjohtaja on pukeutunut punaisiin housuihin.

Ympäristöministeri Niinistö ja koko Vihreä liitto ei kyennyt antamaan polaari-kapillaariekstirpaattorista minkäänlaista lausuntoa. Heidän eduskuntaryhmässä virtasi valtoimenaan kylmä kauhun hiki, koska sellainen keksintöhän saattaisi koko puolueen olemassaolon vaakalaudalle — tuulivoimasta puhumattakaan. Poikkeuksena oli toisinajattelija Osmo Soininvaara, joka vaati nähdä laitteen ensin toimivan ja lupasi lausua asiasta vasta sen jälkeen. Soininvaaran puoluetoverit illistelivät hänen suuntaansa rumia ilmeitä ja nimittelivät häntä selän takana “olmiksi”.

Kokoomuslainen pääministeri Katainen ja hänen erittäin kallis ystävänsä, ulkoministeri Stubb, antoivat valokuvata itsensä Senaatintorilla polaari-kapillaariekstirpaattorin vieressä. Ministeri Stubbin hymy ei jättänyt vähintäkään toivomisen varaa. Myös minihameeseen pukeutunut Kokoomuksen ikiteini Aira Samulin oli paikalla, ja hän esitti innovaation kunniaksi suunnittelemansa cancan-tyyppisen tanssiesityksen. Samulinin minihame jätti sitäkin enemmän toivomisen varaa, mutta paikalla olijat eivät olleet yksimielisiä siitä mihin suuntaan. Kukaan näistä kolmesta ei kuitenkaan kyennyt lausumaan ainoataan järjen sanaa aiheesta, ellei sellaiseksi tulkita Stubbin avoimeksi unohtuneeseen mikrofoniin eksynyttä tokaisua: “Vittu mitä paskaa.”

Puolustusministeri Haglund piti rajattoman energian tuotantomahdollisuutta sinänsä akateemisesti mielenkiintoisena konseptina, mutta ei nähnyt mitään yhtymäkohtaa maanpuolustuksellisiin tai sotatieteellisiin aspekteihin. Haglund antoi hetkellisessä mielenhäiriössä lyhyen mutta varomattoman lausunnon varuskuntien lakkauttamisesta, ja joutui sen johdosta pian eroamaan ministerinvirastaan.


Tässä minä olen kuvannut pääpiirteissään tyypillisen suomalaisen poliittisen keskustelun ääriviivat karikatyyrin omaisesti ja kansakunnan johtohahmoihin henkilöimällä. Fantastisen hydrofonisen polaari-kapillaariekstirpaattorin tapauksessa ei juuri kenelläkään tullut — moralistispoliittisen tsunamin edessä — mieleen kysyä, voiko ehdotettu innovaatio edes periaatteessakaan toimia kuten on luvattu. Ei, vaikka kukaan ei ole ikinä nähnyt laitteen tuottavan ensimmäistäkään joulea. Ei, vaikka edes laitteen kehittäjä ei kykene antamaan minkäänlaista koherenttia selitystä sen toimintaperiaatteesta. Ei, vaikka edes kuninkaan lahjomattomat miehet eivät kykene minkäänlaista selitystä antamaan.

Fantasiani Senaatintorilla oleva kuorma-autokuormallinen omituiseen muotoon taivutettua romuterästä on pelkkää romuterästä ilman mitään todellista funktiota, vaikka se kovin viehkon näköisesti olisikin esille aseteltu. Samalla tavalla, mutta amatöörimäisemmin ja vähemmän viehkosti, on aseteltu Kokoomuksen nuorisoliiton varapuheenjohtaja Saul Schubakin Facebook-ehdotus lapsilisien poistamisesta syrjäytyvän kansanosan ylenmääräisen suvunjatkamisen ehkäisemiseksi.

http://saul.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123438-kaikki-tuet-on-voitava-kyseenalaistaa