Yleisradiotoiminnan motiiveista

Mielestäni Yleisradio on tajunnut olemassaolonsa perusteet hassulla tavalla väärin.

Nimenomaan ne perusteet, joilla keskiaaltolähetykset lopetettiin vuonna 2006 ovat samat perusteet, joiden perusteella koko Yleisradio voitaisiin lopettaa. Tottakai maailmassa on nyt internetin kautta saatavilla mitä tahansa sisältöjä. Tilanteessa jossa netti on saatavilla, on tuskin kovin paljon motiivia nimenomaan Yleisradion palveluksiin nojautua. Meemit leviävät Youtubessa, ei Yleisradiossa.

Keski- ja pitkäaaltolähetysten erinomainen idea on siinä, että sieltä on saatavilla toisistaan riippumattomien tiedonvälittäjien ohjelmistoja. Natsi-Saksassakin kytättiin BBC:n kuuntelijoita, ja siihen oli hyvät syynsä. Pointti ei niinkään ole siinä, kuinka moni pitkälle leviäviä AM-lähetyksiä ulkomailla kuuntelee… vaan siinä, että joku kuuntelee niitä ja sen takia toisenlainenkin tieto pääsee tarvittaessa ulos.

Voidaan tietenkin ajatella, että “vapaa internet” olisi korvannut keski- ja pitkäaaltolähetykset, mutta kokemukset tästä ovat huonoja esimerkiksi arabikevään aikana. Toisistaan riippumattomat kansainväliset ja pitkän kantaman AM-lähetykset ovat vakuutus riippumattoman (tai ainakin monilla, toisistaan riippumattomilla tavoilla biasoituneen) tiedonvälityksen säilymiseksi. Radioaaltojen estäminen on mahdotonta, ja häirintälähettimet havaitaan aina.

Yleisradion tampioiden pitäisi asia ymmärtää omaksi elinkeinokseen. Tämä on julkisen palvelun tehtävä, ja sitä vastoin BB-talon ja Tuksujen hyysääminen ei ole. Kumma kyllä, kiinalaiset ovat ymmärtäneet radiotoiminnan mahdollisuuden eri tavalla ja nyt omistavat klassista musiikkia soittavan ULA-radiokanavan propagandaväylänään Suomessa.

Mikäli paperille painetut sanomalehdet aikovat pärjätä netistä saataville mainosrahoitteisille palveluille — CNN:lle ja muille — niin niiden on pitempään elääkseen tehtävä jotain muuta kuin tarjottava ala-arvoista käännöspuppaa ja ylen vinksahtaneita juttuja, joissa desimaalipilkku heittää useilla dekadeilla. Niinikään kansallinen radiotoiminta joko elää tai kaatuu radioaaltojen varassa. Yleisradiota ei tarvita internetissä siksi, että (1) normaalioloissa kaupallinen tarjonta täyttää tuubamarkkinat, ja (2) oloissa, jolloin Yleisradiolla olisi ajateltavissa tärkeä rooli, internet ei olisi luotettavasti saatavilla.